Za naročilo pokličite: 

040-123-711

Lakiranje parketa

Lakiranje parketa: vrnite prostoru živahnost


Vaš parket nima več leska in izgublja svoj nekdanji značaj? Potem je čas za celovito lakiranje parketa. Lepota lesenih talnih oblog se skriva v pristnih elementih lesa, ki ga še dodatno olepšamo s tanko plastjo visokokakovostnega premaza. Obrabljeno površino lahko s tem prijetno oživite in iz prostora odstranite sivino. Obnova parketa zajema 3 glavne faze: kitanje, grobo in fino brušenje in barvanje. Trajanje lakiranja parketa je odvisno od debeline vrhnjega sloja in globine prask in obrabe.

Vrhnja plast laka ali olja služi prav posebnemu namenu: vaš parket varuje pred poškodbami in ohranja notranjo vlažnost parketa, kar preprečuje kasnejše pokanje. Prav tako, podobno kot vosek, preprečuje vdor vlage v notranje plasti. Obnova in lakiranje parketa je sofisticiran postopek, ki zahteva popolno zbranost mojstra. Prav tako je končni rezultat odvisen tudi od kakovostnih materialov, ki jih naši mojstri z veseljem in vestno uporabljajo.

Lahko pa nas tudi pokličete na našo kontaktno telefonsko številko: 070-808-888

Postopek


Prva faza zajema brušenje starega laka, temu sledi nanos temeljnega laka, ki ga na koncu prekrijemo s tremi plastmi zaščitnega laka proti vdoru vlage.

Hitrost


Lakiranje parketa je lahko izvedeno zelo hitro, največ dela je po navadi s predpripravo, ki zajema odnos pohištva iz prostora. Lak se suši približno 24 h.

Hlapi


Po končanih delih je potrebno prostor temeljito prezračiti in odstraniti strupene hlape. Nekaj časa se v zraku še vedno vonja lak, a brez nevarnih plinov.

Posebnosti


Priporočljivo je, da se vsaj 2 dni ne hodi po sveže lakiranem parketu, ker se materiali med seboj še povezujejo. Prav tako je dobro, da se v tem času izogibamo selitvi pohištva.

Primeri naših dosedanjih projektov


Ohranite parket dlje in lakiranje parketa opravite, preden se pokažejo resne težave!

Vaš parket izgublja sijaj?


Obnova parketa se izvaja na vsakih 15 let. Izberite izvajalca, ki dobro pozna vsa pravila kakovostne obnove in izbiro laka prilagaja vrsti parketa.

Možna obnova vseh vrst parketa


S lakirnimi premazi in naravnimi olji je mogoče obnoviti vse vrste parketa. Živahne barve lesa bodo ponovno zasijale in olepšale vaš prostor. Navadno se v večjih pisarnah, kjer se zadržuje veliko ljudi, potrebno lakiranje parketa izvesti pogosteje, kot v manjših prostorih. Zaradi stalnega premikanja se največje obrabe kažejo na talnih površinah v bližini pisalnih miz. Ko se odstrani zaščitna plast laka, so najbolj na udaru notranje plasti parketa, ki jih je težje obnoviti, zato je potrebno ob pojavu kakršnih koli obrab, takoj ukrepati in poklicati ekipo strokovnjakov. Zavedati se je potrebno, da se cene lakiranja razlikujejo tudi glede na globino obrabe. Obnova se izvaja na približno 15 let na vseh vrstah parketa (masivni, večslojni).

Lakiranje parketa je enostavno


Največja prednost lakirnega parketa je ta, da zahteva manj vzdrževanja in čiščenja. Ker parket prelakiramo petkrat, so tla dobro zaščitena pred vdorom vlage. Če se že odločite za lakiranje parketa, vam priporočamo, da postopek aplicirate v vseh prostorih. Lahko se zgodi, da se novi odtenek parketa ne bo povsem ujemal z novo plastjo. Zaradi estetskih vidikov, pa tudi praktičnih, se zato bolj izplača, da obnovite celotno parketno površino in se izognete neujemanju. Pred začetkom del se posvetujete s strokovnjakom in ga vprašajte, katero možnost vam najbolj priporoča. Izkušeni mojstri točno vedo, kakšen odsev ustvarja kateri lak in ali se bo nov odtenek bistveno razlikoval od starega.

Potek obnove


Po odstranitvi pohištva iz prostora se odstranijo vse lestve ob steni. Parketarski mojster nato nežno odstrani vrhnjo plast laka in največ milimeter lesa, kar je odvisno tudi od stopnje poškodovanosti parketne ploskve. Mojster nato natančno pregleda zbrušeno plast in po potrebi zapolni fugirne prostore s posebno maso. Enako velja za globje vdrtine. Postopek se zaključi z aplikacijo temeljnega laka in nanosom petih plasti zaključnega laka. Debelina je odvisna od želenega sijaja. Lakiranje parketa zaključimo s ponovno pritrditvijo letev. Pri krtačenih talnih oblogah je postopek nekoliko bolj zapleten, ker je potrebna aktivacija drugačnih tehnik, ki so bolj zamudne.

Pogosta vprašanja in odgovori:

Na parketu so prisotne večje poškodbe. Se lahko vseeno odločim za lakiranje?

Po naših izkušnjah sodeč, se naše stranke redko odločijo za celotno zamenjavo starega parketa. Če se to že zgodi, je to predvsem iz estetskih razlogov, saj se spreminjajo tudi trendi s področja parketarstva. Vsi naši parketi imajo dolgo življenjsko dobo, če boste za njihovo dobrobit dodatno poskrbeli tudi vi, vam lahko služi doživljenjsko.

Kako dolgo traja sušenje laka?

Lakiranje parketa lahko končamo v 24 urah. Vseeno je priporočljivo, da se izogibamo neposredni obremenitvi sveže lakiranih tal vsaj 2 dni. Prav tako odsvetujemo takojšnjo selitev pohištva v prostor, kjer smo izvedli proces sanacije.

Ali po lakiranju z lakom v prostoru ostaja močan vonj?

Pri lakiranju z poliuretanskimi in kislinskimi laki je vonj zelo močan in ostane po lakiranju še kar nekaj dni. Pri lakiranju z vodnimi laki, pa je vonj minimalen in se hitro odzrači. Strupeni plini so v tem času že odstranjeni, zato za zdravje ni nevarnosti. Tudi med samim procesom lakiranja uporabljamo posebne tehnike, da zares zmanjšamo odvečen izpust strupenih snovi v zrak.

Ali se lahko hodi po sveže lakiranem parketu?

Lakiranje parketa je načeloma hiter proces. Po novo lakiranem parketu se lahko hodi po 24 urah sušenje, vendar pa parketa ni primerno močneje obremenjevati, saj lak svojo polno trdoto doseže po približno dve tednih. Zato je potrebna posebna previdnost pri nameščanju pohištva v prostor ki je bil polakiran. Priporočamo da se pohištvo, če se le da postavi v prostor po nekaj dneh od lakiranja.