Za naročilo pokličite: 

040-123-711

Parket za talno gretje

Kateri parket za talno gretje izbrati?

Parket za talno gretje je po navadi sestavljen iz več slojev, v povprečju dosega debelino med 10 mm in 15 mm. Omenjena sestava ima predvsem funkcionalne lastnosti, saj podobno kot koža, omogoča bolj enostavno prehajanje toplote. Navadno so ti parketi lepljeni, saj lahko pri ostalih vrstah prihaja do neljubih všečnosti in izgub. Dober primer izbire je gotovi dvoslojni parket, ki je hkrati tudi ena redkih vrst lesenih talnih oblog, pri katerih je možna aplikacija na toplotno talno ogrevanje.

Parket za talno gretje je potrebno polagati še posebej previdno, saj lahko v nasprotnem primeru povzročimo veliko škode, ki bo vidna šele čez čas. Tudi pri polaganju estriha je potrebno upoštevati višino in se prilagajati ostalim specifikacijam, ki jih zahteva kasnejša aplikacija končne plasti. Ne tvegajte in se izognite sanacijskim stroškom z izkušenimi strokovnjaki!

Debelina

Debelina parketa mora zasedati vrednost med 10 in 15 mm. V primeru, da imate nameščeno posebno talno gretje, se pred nakupom posvetujte s strokovnjakom.

Vrste parketa

Dvoslojni, večslojni in mozaični gotovi parket je primeren za polaganje na talno ogrevanje (več slojev omogoča lažje prehajanje toplote).

Vzdrževanje

Preprosto vzdrževanje, ki ne zahteva posebnih pogojev, priporočljivo je, da se vzdržuje stalna vlažnost v prostoru, prav tako se odsvetuje prekrivanje s preprogo.

Posebnosti

Polaganje zahteva zagotavljanje posebnih pogojev (vlažnost zraka, dobro pripravljen estrih, vlažnost cementne plošče).

Postopek polaganja

Postopek polaganja parketa na talno ogrevanje vključuje tudi dobro pripravljen estrih, ki je popolnoma posušen. V nadaljevanju vam razkrivamo posamezne korake aplikacije:

Lahko pa nas tudi pokličete na našo kontaktno telefonsko številko: 070-808-888

Priprava estriha in optimalnega okolja za delo

Najpomembnejša je priprava delovne površine, kamor bomo umestili parket za talno gretje. Tukaj pride v poštev načrt vgradnje hidroizolacije, prav tako je potrebno upoštevati podaljšano obdobje sušenja estriha (protokol za izsuševanje). V tej fazi je ključna vlažnost, ki naj za cementno plast dosega 2 %, lesena plast pa približno 9 %. Spodnji tlak je potrebno dobro očistiti, saj mora biti brez razpok, raven in povsem očiščen kamenčkov in ostalih tujkov. Možnost napak dodatno zmanjšamo, če temperatura v prostoru dosega 15 stopinj. V naslednji fazi pred parket za talno gretje položi posebno folijo, ki še dodatno ščiti zgornjo plast.

Polaganje

Parket za talno gretje se polaga v prostoru, ki ga pred začetkom segrejemo na okrog 19 stopinj. Po opravljenih delih je potrebno temperaturo počasi dvigovati, za največ 2-3 stopinje na dan, v nasprotnem primeru pride do nepopravljive škode, kot sta dvig parketa ali usedanje. Prav tako mora biti 100 % osušena tudi betonska plast. Dober nasvet, ki se ga držimo mojstri parketarstva je, da celoten lesni material nekaj dni pred začetkom izvedbe del postavimo v prostor, saj se tako delci materiala navadijo na novo okolje in prilagodijo. Kasneje, ko je parket že položen, temperatura prostora ne sme doseči krizne meje 27 stopinj.

Po polaganju

Po položenem parketu pazimo, da po površini ne hodimo, saj se material useda in prilagaja v prostor. Če bomo površino preveč obremenjevali, se lahko deli sesedejo. Parket za talno gretje, ki je bil položen z lepilom, za sušenje potrebuje vsaj nekaj dni. Temu sledi podaljšano obdobje sušenja (do 1 meseca). Nikakor ne smemo dopustiti, da v prostor uide vlaga, kar lahko dodatno nadzorujemo tudi z integracijo sušilcev zraka v prostor. Parket vzdržujemo na enak način kot ostale vrste talnih oblog, pazljivi smo, da na površino ne vnašamo preveč vlage, kar sicer v groben velja za vse vrste talnih oblog iz lesa.


Pogosta vprašanja in odgovori:

Kakšni so pogoji za polaganje parketa na talno gretje?

Najpomembnejše je, da je prostor, kjer bo aplikacija potekala, primerno ogret (na nekje 18 stopinj). Prav tako mora biti vrhnja betonska plošča povsem osušena in očiščenja manjših tujkov, ki bi se lahko ujeli med plastjo izolacije in estriha. Ob koncu je prostor potrebno ogrevati po 3 stopinje na dan. Zrak v prostoru naj ne bo vlažen.

Kakšne vrste estrih je potreben, da lahko položimo lesena tla?

Ko je instalacija izvedena in sistem delovanja povsem preizkušen, sledi estrih. Za polaganje lesenih talnih oblog so ustrezne vse vrste estrihov: samorazlivni, mavčni in klasični betoni. Debelina mora znašati najmanj 4 cm, saj se bo tako toplota lažje razporedila po površini.

Kakšni so pogoji za vzdrževanje?

Vzdržujte stalno vlažnost v zraku, ki mora biti od 40 do 65 %. Priporočljivo je, da se tla ne pokriva s preprogami in ostalimi ovirami.

Katere vrste lesa so primerne za polaganje na talno gretje?

Načeloma je najbolj primeren les za parket za talno gretje hrast, saj se ne razteza. Odsvetuje se bukov parket, ki je veliko bolj elastičen od ostalih vrst lesa. Predvsem je važno, da izberete les, ki ima NIZEK TOPLOTNI UPOR in dobro prevaja toploto.